Vrijheid

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat de tweede wereldoorlog ten einde kwam. De geallieerden hebben in 1945 de Nederlanders bevrijd uit de handen van NAZI Duitsland. 2020 zou dus een jaar moeten worden waarbij we extra stil zouden moeten staan bij onze alledaagse beleving van vrijheid in een feestelijke stemming.

Helaas lijkt het tegenovergestelde het geval: door het COVID 19 virus leek iedereen juist in of aan het huis gekluisterd te zijn en er wordt geen enkel feestje uitbundig gevierd. De journaals bestonden in maart-april en mei vooral uit zorgelijke cijfers van het aantal IC opnames en overledenen ten gevolge van dit virus. Mensen gingen hamsteren en er was zelfs sprake van een enkel handgemeen omwille van toiletpapier.

De scholen werden gesloten en samenscholingen werden verboden. De jongere van nu voelt zich opgesloten en geïsoleerd. Studenten van de middelbare school hoefden geen centraal examen af te leggen, maar hebben ook geen eindexamenfeest gevierd.

Met je collega’s samenwerken op kantoor is ondenkbaar geworden en menig Nederlander, werkzaam in horeca, evenementenindustrie of luchtvaart, verloor zijn baan. De economie raakt in een enorme depressie, want winkels werden gesloten wegens faillissement.

Afscheid nemen van een dierbare werd bemoeilijkt doordat de 1,5 meter samenleving werd geïntroduceerd. Mede ook daarom raakten vele ouderen sociaal geïsoleerd. Er werd een bezoekverbod ingesteld in verpleeghuizen om deze kwetsbare groep te beschermen (overigens zonder ze dat zelf te vragen: https://youtu.be/q6naKJ3nWAI)

Koningsdag werd niet gevierd en evenzo werd Bevrijdingsdag beperkt tot een voordracht van de Koning met kranslegging op een lege dam.

En bovenop dit leed was daar ook nog de stikstofcrisis: we mochten met zijn allen overdag maar tot maximaal 100 km/h op de snelweg, boeren zijn enorm boos en voeren actie en bouwprojecten worden aan banden gelegd.

Al met al tot nu toe geen positieve balans voor het jaar 2020, jammer genoeg.

Zijn er ook positieve berichten te melden? Ja zeker wel: er zijn weinig tot geen files op de weg dit jaar. Het thuiswerken blijkt een groot succes te zijn en mensen lijken bewuster om te gaan met (hand)hygiëne. Aan de intelligente ‘lockdown’ werd massaal gehoor gegeven en dit heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Mensen toonden veel creativiteit: restaurants begonnen afhaalmaaltijden klaar te maken, er werd veel intercollegiaal overleg gepleegd met behulp van digitale vergader-programma’s, lessen werden online gegeven etc. Doorzichtbare schermen moeten medewerkers beschermen tegen eventuele besmettingen en werden geplaatst bij onder andere de kassa van de supermarkt. Er werd digitaal betaald. Ook 112 meldingen zijn op miraculeuze wijze in de Corona tijd meer dan gehalveerd, waaronder het interklinische vervoer van Corona patiënten per ambulance niet heeft geleden (de precieze oorzaak hiervan wordt hopelijk nog geanalyseerd). Medewerkers in de zorg hebben massaal flexibiliteit en inzet laten zien om deze gezondheidscrisis het hoofd te bieden en kregen daar een nationaal applaus voor.

Maar er zit een houdbaarheidsdatum aan het begrip en geduld die door de samenleving moet worden opgebracht. De eerste clandestiene feesten hebben al plaatsgevonden, waarbij er geen enkel acht meer op de maatregelen wordt geslagen. Het aantal besmettingen (vooral onder jongeren) neemt daardoor toe.

Meneer Hoek is vorige week nationaal bekend geworden met zijn oproep aan de jeugd. Dit deed hij middels een ingezonden brief aan t AD: https://www.ad.nl/…/jongelui-hou-even-vol-en-je-kunt…/

Een beter, mooier, emotioneler, eerlijker en krachtiger beroep op beleving van onze vrijheid kan ik me niet voorstellen: Meneer Hoek: bedankt!